Talismaanin kennel

Kuvasz

Uutta nettisivuillamme! Kuvasz-tietopankki

Haaveilin jokseenkin pitkään kuvaszista. Vuonna 2014 unelma toteutui! Mielestäni kuvasz on kaunein rotu isoista valkoisista. Mikä ehkä tärkeintä, sen liike on upeaa, puhdasta ja ketterää, se juoksee vaivattomasti. Minulle on erittäin tärkeää säilyttää kuvaszin rotumääritelmän mukainen ulkomuoto: kolmion muotoinen pää, tummat mantelisilmät, selvä sukupuolileima, josta ei voi erehtyä, sopiva korkeus (suhteessa pituuteen), urosten upea harja ("leijonanharja"), ei liian isoja korvia...

Laumanvartijan kanssa eläminen vaatii vastuullisuutta sekä henkistä valtaa/yliotetta. Vaaditaan myös tila, jossa koira voi toteuuttaa geeniensä määräämää toimintoa eli vartioimista. Kun nämä vaatimukset toteutuvat, omistaja kokee jotakin erikoislaatuista, koska laumanvartija pääsee oikeuksiinsa ja huomataan miten upeita ja rakastavia koiria nämä ovat. Kuvasz on täysin omistautunut kotiväelle ja suojelisi sitä hengellään mikäli tarpeen.

Rotutietoa voi löytää muunmuassa Suomen rotujärjestön, Unkarinpaimenkoirat ry:n nettisivuilta, sekä rotua harrastavalta yhdistykseltä: Suomen Kuvasz-klubi. Erityisesti suomenkielistä rotutietoa on todella vaikea löytää, monesti samat aineistot on vain kopioitu nettisivulta toiselle, ja englanninkielinen tieto on hajonnut ympäri internettiä. Yritän ylläpitää kennelimme sivustolla tietopankkia kuvaszista.